Blog van Wilco: Niet via de ‘backdoor”

2 juli 2017 door

Gelukkig hoefde ik niet via de ‘backdoor’ naar binnen om te mogen luisteren naar Barry van Kampen en Robert Weedage tijdens de maandelijkse bijeenkomst van SMC055. De zaal zat al vol, afwachtend op de gouden tips van de gastsprekers en hoe om te gaan met cybercrime.

Zeg nou zelf, wanneer stelde u voor het laatst de vraag aan de maker van een telefoon of technisch apparaat, welk u op het punt stond aan te schaffen, of deze wel goed beveiligd was? Een eyeopener voor velen van ons in de zaal gezien het rumoer die hierop volgde. Het gaat om awareness oftewel bewustwording van het feit dat er van alles met elektronische apparatuur kan gebeuren waar u geen vat op hebt. Wat doet u of uw bedrijf als slechts één iemand de wachtwoorden weet? Hoe kwetsbaar bent u hierdoor als bedrijf en welk plan zou u voor erger kunnen behoeden? Een virus, malware, phishing, identiteitsfraude, hacking. Alles kwam voorbij waar wij ooit samen weleens van hebben gehoord of sterker nog, wel eens de dupe van zijn geworden.

Deze vraag is echter niet aan de zaal gesteld. Maar geloof mij dat er vast en zeker mensen zijn geweest die erg blij waren dat deze vraag niet is gesteld door Barry the Fish.

We kennen allemaal de ‘te gekke aanbiedingen’ die eigenlijk te mooi zijn om te geloven. En of je vervolgens maar even op de meegestuurde link wil klikken. Niet doen dus! Gek hè, ik moet toch even denken aan die reclame, hang op, klik weg en bel uw bank. Als u tenminste nog kunt klikken J en niet te maken hebt met iemand die uw computer heeft overgenomen en tegen betaling deze weer vrij kan geven. Een dilemma, betalen of niet? In stand houden van of anderszins maatregelen treffen? Zeg het maar. Het is een echte wake up call aan de zaal wat Barry tracht te bewerkstelligen. Iets wat hem wat mij betreft prima is gelukt.

Er zijn echter nogal wat randvoorwaarden waar een ethisch hacker aan moet voldoen. Even googelen leverde mij deze site op: http://kaarls-strafrechtadvocaten.nl/blog/ethisch-hacken/ Altijd leuk om eens door te lezen na het horen van deze talk.

De avond werd verder gevuld met een man welke werkzaam is bij het team Digitale opsporing van de politie. Zijn naam: Robert Weedage. Met het toenemen van het digitale tijdperk en alles wat hiermee samenhangt komen er op steeds meer fronten in onze samenleving digitale delicten voor.

Kwamen vroeger mensen langs de deur om u te bedonderen, tegenwoordig doet men dat van achter een pc waarmee men veel meer mensen kan bereiken. Steeds slimmer en gehaaider worden dan ook deze digitale oplichters. Ze gebruiken adressenbestanden die voor een schijntje worden gekocht en op een zeer vervelende en soms indringende wijze in mijn of uw mailbox terecht komen. Ze gebruiken adressenbestanden die voor een schijntje worden opgekocht. Om vervolgens in mijn of uw mailbox te komen aan de hand van een zeer vervelende en soms indringende e-mail.

De gevolgen van digitale criminaliteit kunnen echter zeer ingrijpend zijn. Denk hierbij aan het overnemen van uw identiteit. Er worden goederen besteld met uw identiteit en probeer dan maar eens aan te tonen dat u niet degene was die de aankoop heeft gedaan.

De kosten die gemoeid gaan met al deze digitale cyber criminaliteit varieert tussen de 8 en 10 miljard euro. Een flinke kostenpost al met al. Vaak zien we dat digitale beveiliging een sluitpost van een bedrijf of organisatie is. Hoe is dat bij uw bedrijf of organisatie? En wie monitort binnen uw bedrijf de slimste of degene die intern het meeste bevoegdheden heeft op digitaal gebied?

Met deze vragen keerde ik weer huiswaarts, eens kijken wie er nu weer een spetterende en een bijna niet te geloven aanbieding heeft gedeponeerd in mijn mailbox. Hierbij in deze link, http://www.veiligondernemenbeginthier.nl/cybercriminaliteit/ ,

dan ook nog een aantal stelregels voor u op een rijtje. Hopende dat u mede hierdoor en de wake up calls van beide heren de kans op het slachtoffer worden van een ongewilde cybergast zal beperken.

Reacties

Wilco Westrik

Ik blog en recenseer voor Apeldoorn Direct over wat mij bezig houd, boeit, raakt, confronteert, bevreemd, verbaasd of ontroert. Ik werk als traject coördinator Arbeid at Pluryn Het Hietveldin Beekbergen Mijn functie: op zoek naar passend werk en of dagbesteding voor mensen met een arbeidshandicap Sleutelwoorden: #delen #verbinden #samen #netwerken #luisteren #plezier #leren #ervaren Hobby’s: hardlopen, fotograferen, schrijven, muziek luisteren, concerten en of voorstellingen bezoeken

Send this to friend