Blog van Stéphanie: 50 tinten….SMC055

27 september 2017 door

Wat zou ik kunnen verwachten van deze avond? Iets met 50 tinten… en sexting, hoor ik in de wandelgangen.

De 50 tinten… is mij al snel duidelijk. Het verwijst niet zo zeer naar erotische sferen, maar naar de nieuwe grijze shirts van het SMC055-team. Sexting is wel waar het vanavond over gaat.

René Pillen, digibeet en relatiemanager bij HALT, geeft ons een kijkje in de belevingswereld van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Hij start met een filmpje over hoe manipulatief het groepsproces werkt. Hoezeer de hoofdpersoon ook trouw wil zijn naar zijn vriendin, hij zwicht door zijn loyaliteit aan zijn vrienden.

Bureau HALT  zorgt voor Jeugd en Veiligheid:

DE JONGEREN BEWUST MAKEN VAN HUN KEUZES EN DE GEVOLGEN HIERVAN.

Waar vroeger vele jongeren een pornoblaadje onder het bed hadden liggen (deelde jij dat met je vrienden?), vindt er nu sexting plaats op sociale media. Veel impulsiever en sneller. Waarbij de piek ligt op de leeftijd van 16 jaar. Wanneer het om een aanklacht m.b.t. sexting gaat zal HALT samenwerken met de Rutgerstichting.

HALT geeft o.a. voorlichtingen op scholen met de Halt-interventie “sexting”: Respect online. Voor jongeren die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. Met als doel: kennis, bewustwording, herkenning van risicovolle situaties en ondersteuning voor ouders.

CAN YOU FIX IT ? (canyoufixit.sense.info)

Bij deze voorlichting wordt het interactieve filmpje gebruikt. Wanneer de rode knop verschijnt, krijg je de keuze het gesprek te wijzigen.

Jacqueline Kleijer, therapeutisch hulpverlener, vertelt ons  meer over het gesprek tussen volwassenen en jongeren. Terwijl Jacqueline vertelt welke expertise zij allemaal in huis heeft, stelt zij voor even een foto te maken van het publiek vanavond. Haar vraag wie dit eigenlijk niet wil of fijn vindt, brengt roering in de zaal. We worden ons bewust gemaakt van onze keuzes en de mogelijke gevolgen. Slechts een vijftal mensen geeft aan zich niet prettig gevoeld te hebben, er bijna iets van hadden willen zeggen en/of toch maar niets zeiden. Je wilt de sfeer binnen de groep toch niet verpesten? Portretrecht betekent dat wij, jij dus ook, altijd het recht hebben om te zeggen of je wel of niet op de foto wilt.

IK WIL TOCH NIET OP DIE FOTO

Het gaat om zien en gezien worden. Aan welke mime heb jij al eens meegedaan? De duckface of één van de vele challenges? Alles in het teken van het groepsgevoel met soms grote en verdrietige gevolgen van dien.

Meisjes laten zich van hun ‘beste’ kant zien. De selfiemeisjes lijken hun identiteit te meten aan het aantal likes. Zonder een gezonde basis aan zelfvertrouwen wordt het verlangen naar aandacht en bevestiging een verslaving. Besef…

JE WORDT NIET GEZIEN MAAR BEKEKEN

Hoe maak jij bespreekbaar welk bloot jullie wel/niet aanstootgevend vinden? Bloot is van alle tijden, maar is nu een kwetsbaar onderwerp geworden. Gespierde mannenlichamen en strakke rondborstige vrouwenlichamen. Je zou toch denken dat jij de enige bent die niet perfect is. Jacqueline liet jongeren 5 totaal verschillende blote vrouwen zien, gevormd door het leven. Nee, niet gisteravond, maar als illustratie van haar verhaal. Het laat zien dat niemand hetzelfde lichaam heeft en perfect is.

SEXTING.

Het lijkt een ver-van-je-bed-show. Maar wat als je verliefd bent en iemand vertrouwt? Een gezellige avond hebt met vrienden/innen? Eén van hen je smeekt  ondanks jij al lang “nee” hebt gezegd? Je gedwongen wordt of misschien wel stiekem gefilmd wordt? Iedereen weet inmiddels wel wat de gevolgen daar van zijn, denkend aan Patries.

Naast de jongens kunnen meisjes er ook wat van. Ben je jaren BFF geweest met elkaar. Lief, leed en bloot met elkaar gedeeld, heeft zij na die ene knallende ruzie al jouw persoonlijke informatie te grabbel gegooid op sociale media. Meidenvenijn heet dit. Ook grooming, sextortion, peerpressure en het Tinderellasyndroom komt veel voor. Heb jij er al van gehoord?

Als ouders wil je je kind hiervoor behoeden, maar wees je bewust van jouw manier van reageren.

Als afsluiter een opsomming van tips om risico’s online te voorkomen.

  • Geef geen persoonlijke gegevens
  • Geef NOOIT je wachtwoord aan iemand
  • Installeer de meldknop: te zien via Help Wanted
  • Weet van tevoren hoe je ‘nee’ kan zeggen
  • Luister naar je gevoel: neem jezelf serieus. Nee is nee.
  • Reageer niet impulsief op berichten. Een dag later lijkt het soms minder belangrijk.
  • Praat er over met je vriend(in) of ouders

ALS JE ZELF RESPECT WIL, HOUDT DAN OOK REKENING MET ANDEREN.

Het was een interessante avond met een educatief tintje. Geen grijs tintje.

 

Reacties

Stéphanie Giljam-Wols

Met mijn rustige aard en enthousiasme voor het organiseren en faciliteren, draag ik op mijn wijze een steentje bij aan het welzijn van de mens. Verbinden, inspireren, rust en ontwikkeling. Daar houd ik mij het liefst dagelijks mee bezig; o.a.als mede-initiatiefnemer van Samenwerkt055, als moeder van een tweeling,creatieve hulpouder op school en salsadanseres. Misschien binnenkort in samenwerking met jou.

Send this to friend